K-FOOD SESSION

IMAG3782

O tom, ako sme sa hrali na domáce paninky a naučili sa variť (okrem iného) omeletu. Lebo riadna žena navarí, uprace a bude sa pri tom krásne usmievať. How about no? 😀 

Na štvrtok sme s Evou mali super plán – účasť na hodine varenia kórejského jedla! Bolo to v akcii, dostaneme jedlo, a bude kultúra…tak prečo nie.

Ako prvé som si všimla, že hodiny sa účastnia iba ženy – aké trápne. A pritom taký chlap obracajúci palacinku, z ktorej lietajú kúsky kreviet…radosť pohľadieť. No smola. Babinec 😀

Akciu poriadalo Seoul Global Culture & Tourism Center v Kimchi Academy House. Hneď po príchode sme nafasovali krásne kórejské zástery (v prípade záujmu o zásteru-suvenír, píšte do komentárov) a pripravené pracovné miesto so všetkými surovinami.

Hodinu viedla anglicky hovoriaca lektorka, ktorá všetko predvádzala a zrozumiteľne vysvetľovala. Mala aj dve staršie pomocnice, ktoré sa tvárili permanentne nasrane. Asi nerady varia 😀

Hodinu sme začali prípravou 계란말이, čiže v podstate našej omelety s kúskami zeleniny. Prišlo mi dosť vtipné, učiť sa, ako sa robí omeleta, no zjavne to niektoré slečny nevedeli.

20140515_160807 IMAG3745 IMAG3746

계란말이 – Folded egg – RECEPT

V miske rozšprúdlujeme dve vajíčka, osolíme. Pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu ako jarnú cibuľku, papričky, riasy, hríby, mrkvu…vlastne- podľa chuti asi 🙂 Vylejeme na rozohriatu, poolejovanú panvicu. Necháme trochu zapiecť spodok. Kým je ešte vrch surový, začneme z jednej strany zamotávať ako palacinku. Jedno zamotanie, trošku pritlačiť obracačkou a takto dokola. Keď je rolka zamotaná celá, obracačkou a lyžicou sa snažíme ju vytvarovať dohranata- stláčame okraje (netuším prečo rolkoidný tvar nie je dostačujúci, neva). Keď je omeleta pekne zlatavá, na doštičke nakrájame na rezy a podávame so sójovou omáčkou so sezamom.

IMAG3751 IMAG3754 IMAG3759

Po omelete nastal čas na niečo náročnejšie- palacinku 😀 Ale nie takú čisto cestovú, takú inú. Konkrétne na 파전 – pajeong – palacinku z jarnej cibuľky. Tieto palacinky – jeong – 전 sú veľmi populárne a existuje veľmi veľa druhov, ktoré sa samozrejme líšia ingredienciami. Moja naj je s morskými plodmi. No a tá naša cibuľková obsahovala aj morské plody. Juch.

Nakoľko sa už zjavne jednalo o vyšší level varenia, neustále nám do toho kafrali pani pomocnice, čož nám liezlo pekne na nervy. Showka nastala, keď lektorka otáčala palacinku hodom do vzduchu. To už naše kolegyne asi brali ako MasterChef zručnosť a nadšene ochkali a tlieskali. Challenge accepted! A keď sme palacinky začali vyhadzovať ja s Evou, odhodlali sa aj ostatné slečny a chobotnice lietali vzduchom.

파전 – Pajeong – RECEPT

Bohužiaľ sme neabsolvovali proces výroby cesta, no ja som googlila tak snáď je to správne. Buď použijeme naše klasické palacinkové cesto múka-vajcia-voda a urobíme ho trošku hustejšie alebo vynecháme aj vajcia a zmiešame vodu a múku 1:1. Osobne by som volila vajíčkovú verziu. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a aplikujeme na ňu žufanku palacinkového cesta. Kým je vrch surový, pekne naň poukladáme zelené jarné cibuľky, cca 10 kúskov. Na cibuľku voľne rozhádžeme trochu plodov mora a “prestriekame” (neviem ako to nazvať, no vrch pofŕkame??) trošičkou palacinkového cesta a na to vylejeme jedno rozšprúdlované vajíčko. Ak chcete, môžete postup trošku cibuľky, kúsok plodov mora, trošku cesta zopakovať niekoĺkokrát a vytvoriť si tak akési navrstvenie. Nakoniec nezabudnite na vajíčko. Palacinku pečieme z oboch strán. Podávame so sójovou omáčkou so sezamom.

 IMAG3762 IMAG3763

Na záver sme si ukázali, ako jedlo nááádherne naservírovať a že k pajeongu pijeme makgeolli. Aj sme odskúšali- fakt dobrota. Oba recepty sú veľmi jednoduché a ak máte radi “exotickú stravu” určite vyskúšajte. 

IMAG3767  IMAG3771 IMAG3770IMAG3776 IMAG3780

Pekný deň

XOXO

Nat

P.S.: Nie som žiaden odborník na kórejskú kuchyňu, delím sa o recepty, ktoré nás naučili. 

Seoul Global Culture & Tourism Center

Poriada rozličné kultúrne skúsenosti, treba sledovať ich Facebook TU , pretože na väčšinu a treba prihlásiť vopred.

Myeong-dong Station (svetlomodrá linka 4) východ 6. Hneď po východe sadajte ulicou smerom dole- doľava. Centrum sa nachádza v budove M Plaza medzi Forever 21 a Zarou na 5. poschodí.

Reklamy

One thought on “K-FOOD SESSION

  1. Spätné upozornenie: K-Beauty Session | Diaries By Nat

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s